facebook

KULIAH LIVE – Teknik “The Star of Stori™”

 • Tarikh: 13 Januari 2017 (JUMAAT)
 • Waktu: 10 malam – 11.30 malam
 • Komitmen: Cuma rm20
 • Method: Webinar Style (Bukan via FB). Kita guna Whiteboard.
 • Lokasi: Di depan laptop/mobile, di rumah masing-masing.
 • TEPAT JAM 4, BORANG INI AKAN AUTO-CLOSE. JADI KLIK BUTANG DI BAWAH SEKARANG.
 • Selepas selesai proses Online Banking, sila search emel “Billplz” di inbox, ada ACCESS LINK di sana ya.

Ok, sebelum kita cerita apa itu teknik STAR OF STORI, lebih baik saya kongsikan sejarah bagaimana idea teknik ini tercipta. Mana mungkin saya dapat ilham teknik ni dari mimpi, ataupun Bomoh Hollywood, sebab saya pun menuntut dari orang lain.

So, janganlah kata saya ni Sifu. Sebab saya ni Sifu Jadi-jadian je. Tu pun cedok dari Hollywood. Kan?

Asalnya saya diperkenalkan teknik ini sewaktu saya ikuti Kelas Intensif anjura syarikat animasi PIXAR. Saya tak ke US pun untuk belajar. Masa tu, PIXAR hadir ke Malaysia atas jemputan The One Academy. Berapa banyak syarikat industri animasi hantar wakil Think-Tank mereka. Cuma aku je orang asing, datang atas tiket individu. Masa tu, Upin Ipin dan Boboiboy pun belum wujud lagi tau. Dari sinilah detik-detik penting industri animasi negara KABOOM!!

Masa tu, Monomyth ini diajar kepada kami. Teknik ini berfungsi di mana seorang Storyteller akan gunakan Watak Utama sebagai ‘senjata’ dalam seluruh perjalanan cerita.

 

Contoh Salah Satu Mazhab dalam Monomyth

Kunci paling penting dalam cerita gaya Monomyth ini adalah Watak Utama. Watak Utama ini akan mainkan peranan yang besar dalam satu jalan cerita. Susunan naratif inilah yang akan bantu Audien mengikuti satu per satu plot, penuh saspen, bersulam emosi, hingga tinggalkan kesan mendalam ke hati audien selepas keluar panggung (atau selepas menutup novel).

Teknik Monomyth memang wajib diamalkan oleh pengarah atau penulis storyboard bagi Filem-filem Box Office, dan Novel-novel yang Bestseller di atas muka bumi. PROVEN. TERBUKTI. Dan satu lagi, teknik ini telah masyhur sejak zaman-berzaman.

Tu baru satu ya. Kalau kita nak Google apa itu Monomyth, tudiaaa…

Tak terkejar nak belajar semua, beb. Ada macam-macam mazhab woo…

Namun, ada satu lagi kelemahan Teknik Monomyth.

Perasan tak. Amalan Novel dan Filem pasti tidak akan sama dengan ‘game’ kita di Fesbuk. Mana mungkin isi dan jalan cerita sebuah novel dapat dihidangkan pada audien di Fesbuk. Begitu juga Filem, pasti perlukan masa berjam-jam lamanya untuk dipersembahkan di Fesbuk

Oleh itu, kami telah mengolah teknik ini, supaya sesuai dengan Stori-stori pendek, atau Ayat Iklan Stori di FB. Tujuannya, supaya ayat-ayat Stori Copywriting kita lebih BERPENGARUH, dan kita akan bertambah mudah untuk promosikan produk/servis kita.

Maka, kami persembahkan… teknik STAR OF STORI.Amacam, nampak lagi senang nak faham, kan?

Ginilah senang nak faham…

 1. Monomyth : Untuk Filem/Drama/Novel
 2. STAR OF STORI: Untuk Stori di FB Profile/Page/website

Jika anda masih belum baca sampel Stori yang saya tuliskan melalui teknik STAR OF STORI, boleh cuba baca dengan klik link di bawah ya:

Contoh bagaimana saya gunakan teknik STAR OF STORI

Semoga teknik ini akan mudahkan anda menulis Stori Copywriting di Wall Profil peribadi sebagai Posting/Status, ataupun sebagai iklan di FB Ads.

Mahukah Saya Tunjukkan Cara Guna Teknik Star of Stori ?

Amacam? Anda pasti tak sabar-sabar kan?

Saya akan terangkan satu per satu, secara KULIAH LIVE dan ‘whiteboard’, bagaimana kita boleh gunakan teknik ini untuk menulis dan menjual melalui iklan Stori kita sendiri.

Jangan risau, walaupun mungkin ada yang antara kita selama ini tak pernah ‘score’ karangan di sekolah dulu, saya akan bimbing sehingga anda boleh menulis sendiri dan hasilkan jualan melalui Stori anda.

Alhamdulillah, telah ramai protege yang berjaya mengikuti teknik STAR OF STORI ini. Oleh itu, jangan lepaskan peluang untuk ikuti #KuliahLiveStori kami ya.

Apa Kata Mereka Selepas Join?

(KLIK Gambar Untuk Melihat Imej Lain)

KULIAH LIVE – Teknik “The Star of Stori™”

 • Tarikh: 13 Januari 2017 (JUMAAT)
 • Waktu: 10 malam – 11.30 malam
 • Komitmen: Cuma rm20
 • Method: Webinar Style (Bukan via FB). Kita guna Whiteboard.
 • Lokasi: Di depan laptop/mobile, di rumah masing-masing.
 • TEPAT JAM 4, BORANG INI AKAN AUTO-CLOSE. JADI KLIK BUTANG DI BAWAH SEKARANG.
 • Selepas selesai proses Online Banking, sila search emel “Billplz” di inbox, ada ACCESS LINK di sana ya.
Al Irfan Jani

Al Irfan Jani

Pengasas Storytelling Marketing di Malaysia

Beliau bergiat 10 tahun penulisan kreatif dan iklan. Pernah berkhidmat mengurus Stori & Konten di belakang Prof Dr. Muhaya (Motivasi), Shamsudin Kadir (Kewangan), dll. Berguru dengan PIXAR, FINAS, Doug Stevenson, Andrew Cavanagh, Ramlee Awang Murshid, dll. Dari 175 artikelnya, 50 telah viral di Media Sosial sepanjang 2 tahun; dengan ‘reach’ terkumpul 14 juta pembaca. Kini, beliau aktif mendorong usahawan supaya mahir dalam pemasaran Storytelling.

Baca Profil Penuh Di Sini

 Komen Anda Penghargaan Kami 

*Boleh pilih nak komen sebagai Profile FB, atau Page FB.

NOTA: Harap bersabar jika komen tak muncul selepas POST; Admin kami akan luluskan. Jika anda berniat untuk menarik semula komen anda, mohon mesej Admin di FB.

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.